Airsoft / IAPS

Wat is IAPS (International Airsoft Practical Shooting)?

IAPS, ook wel parcours schieten genoemd, is een dynamische airsoftdiscipline waarbij in een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk punten gehaald moeten worden door speciale (stilstaande of bewegende) doelen te raken. De doelen, die aan strikte voorwaarden voldoen, kunnen op verschillende manieren gecombineerd worden in zogenoemde ‘stages’ (parcours, zie voorbeelden hierboven). De sportschutters leggen deze stages zo snel mogelijk af en proberen daarbij een zo hoog mogelijke score te halen. Meerdere, verschillende stages vormen samen een wedstrijd. Vindingrijkheid en strategisch inzicht zijn erg belangrijk bij deze tak van sport.

Wat heb je nodig voor IAPS?

Airsoftuitrusting, bestaande uit: airsoftapparaat (replica van een bestaand model vuurwapen) en schietriem met holster en magazijnhouders. Voorlopig kan er gebruik gemaakt worden van de airsoftuitrusting van de club. Kogeltjes (bb’s genaamd) en gas zijn voor eigen rekening. In de kantine kan een voucher gekocht worden waarmee bij de begeleiders van de airsofttrainingen de afgerekende spullen te verkrijgen zijn.

Wie kan meedoen met IAPS?

Iedereen van 18 jaar en ouder. Legitimatie middels SDVV-pas (voor leden) en paspoort of rijbewijs (voor niet-leden) is verplicht. Deelname voor leden is gratis, niet-SDVV-leden betalen per keer € 10,- (inclusief gebruik airsoftuitrusting van de club). Niet-SDVV-leden die met hun eigen uitrusting willen schieten moeten zich kunnen legitimeren met hun NABV-lidmaatschapspas.

Wanneer zijn de trainingen?

Op 15 februari is de eerste IAPS-training van 11:00 tot 14:00 uur en vervolgens iedere 3e zaterdag van de maand op dezelfde tijd. Graag minimaal een dag van te voren aanmelden via SDVV.Airsoft@gmail.com. Het kan zijn dat een training een week opschuift of vervroegd wordt, in verband met vakanties of andere clubactiviteiten die dan plaatsvinden. Dit wordt tijdig medegedeeld.

Veiligheidsregels

Voor de verschillende airsoftdisciplines zijn verschillende veiligheidsregels van kracht. De voor de trainingen belangrijkste regels staan hieronder vermeld. Het uitgebreide reglement kun je vinden op de website van de NABV (veiligheidsreglement NABV – pdf) en wordt tijdens de trainingen behandeld.

Het dragen van goedgekeurde oogbescherming (schietbril) is verplicht wanneer je op de schietbaan bent.

  • Het dragen van camouflagekleding is bij IAPS verboden.
  • Alcoholhoudende dranken mogen niet meegenomen worden naar de locatie en mogen ook voor of tijdens de training niet genuttigd worden.
  • Airsoftapparaten moeten worden vervoerd in een deugdelijke tas of koffer.
  • Op de locatie mogen airsoftapparaten uitsluitend worden uitgepakt op de daarvoor aangegeven safety zone.

Wat sowieso voor iedere sport geldt: ‘Heb respect voor het spel en voor elkaar’.

Risico en aansprakelijkheid

Deelname en aanwezigheid geschiedt volledig op eigen risico. Deelnemers worden nadrukkelijk geadviseerd om te controleren in hun aansprakelijkheidsverzekering of deze schietsport dekt.

Vragen of aanmelden voor training? Stuur even een mailtje naar SDVV.Airsoft@gmail.com.

Meer informatie over airsoft vind je ook op de website van de NABV.