Field Target / Hunter Field Target

Bij SDVV is het mogelijk om het (H)FT te schieten te beoefenen. Kijk op de SDVV agenda voor de geplande (H)FT-trainingen.
Voordat de training begint worden een ruim aantal klapdoelen en enkele kratten met doelkaarten opgesteld. Afhankelijk van het weer zal er op de 100 meter baan of buiten op het veld ernaast geschoten worden.

Wat is (H)FT?

(H)FT is een afkorting van “(Hunter) Field Target”. Dit is een vorm van schietsport welke in de jaren ‘80 in Groot Brittannië is ontstaan, het is een soort van “jacht-simulatie” op stilstaande doelen.
Het schieten gebeurt met luchtbuksen met een richtkijker, het is de bedoeling om klapdoeltjes die op onbekende afstanden staan (tussen 7 en 50 meter) omver te schieten.
In de klapdoeltjes zit een gat, wanneer het kogeltje daar doorheen schiet zal door een mechaniekje het doeltje omvallen.

Na het omschieten van het doeltje kan deze weer overeind gezet worden door aan een touwtje te trekken welke op de schietlijn ligt, hierdoor is er niet steeds een “vast vuren” nodig.
Het raken van een doel kan uitdagender gemaakt worden door te variëren met de diameter van het gat en door het doeltje verder weg of juist dichterbij te zetten. De klapdoelen zijn gemonteerd in kratten, hierdoor worden de loden kogeltjes opgevangen en daardoor kunnen de doelen ook buiten gebruikt worden.

De schiethouding is “vrij”, wel is het gebruikelijk om een paaltje in de grond te hebben op het schietpunt welke je tijdens het schieten aanraakt.

Om de doeltjes heel te houden is de maximale mondingsenergie van de buksen beperkt tot 16 joule. Een 4,5 mm kogeltje van 0,5 gram komt dan met een snelheid van ca 240 m/sec uit de loop.

De twee basisvormen van deze schietsport zijn:

  • FT schieten: tijdens het schieten (wedstrijden) mag je aan je kijker draaien
  • HFT schieten: tijdens het schieten (wedstrijden) kom je niet meer aan de instellingen van je kijker.

HFT is wat laagdrempeliger maar zeker niet minder uitdagend.
Kijk op www.dfta.nl voor meer informatie over het (H)FT schieten.

(H)FT bij SDVV:

Bij SDVV worden sinds december 2019 (H)FT trainingen georganiseerd om leden en andere belangstellenden de mogelijkheid te bieden voor deze uitdagende maar laagdrempelige vorm van schietsport.
Misschien zal er in de toekomst een wedstrijd georganiseerd worden, maar in de eerste instantie gaan we gewoon lekker schieten zoals schieten bedoeld is:

  • uitdagend
  • laagdrempelig
  • veilig

Meedoen

SDVV-leden kunnen zonder aanvullende kosten meedoen met de (H)FT trainingen.
Niet-leden zijn uiteraard ook van harte welkom, maar zij moeten zich legitimeren bij inschrijving op het toegangsregister en betalen € 7,50 om mee te kunnen doen.

Het is handig om je eigen luchtbuks mee te nemen, wel zal je moeten zorgen dat je buks niet harder schiet dan 16 joule. Dit zal bij twijfel (of op verzoek) ook gemeten worden, en wanneer je buks te hard schiet zul je hem moeten inpakken (de doeltjes gaan anders stuk..)

SDVV heeft ook diverse geschikte leenbuksen beschikbaar, de 4,5 mm luchtbukskogeltjes mag je zelf meenemen of kun je aanschaffen bij SDVV voor een schappelijk prijsje.
Voor specifieke vragen over het (H)FT schieten bij SDVV kun je een email sturen naar hft.sdvv.almelo@gmail.com.

Veiligheid

Bij het (H)FT schieten zijn specifieke veiligheidsregels van toepassing, deze zijn tijdens de (H)FT trainingen beschikbaar in de kantine en bij de schietpunten.
Op de schietpunten zal tijdens het (H)FT schieten ook een baancommandant aanwezig zijn. Zonder baancommandant wordt er niet geschoten en zijn of haar, aanwijzingen worden natuurlijk zonder discussie opgevolgd.
Deelneming en aanwezigheid geschiedt volledig op eigen risico, we raden je aan om een (schiet)bril te dragen wanneer je op een schietpunt bent, deelnemers worden ook met klem geadviseerd hun aansprakelijkheidsverzekering na te kijken of deze schietsport dekt.