Kleiduiven

Bij onze vereniging is het mogelijk om overdekt kleiduiven te schieten. Wij beschikken over twee kleiduif lanceermachines. Dus ook voor de meer geoefende schutter is er veel mogelijk én dat helemaal indoor! Juist omdat je indoor kunt schieten is het een hele uitdaging omdat de ‘duiven’ laag overkomen. Probeer het eens!

Wat kost het?

Wij hebben de kosten zo laag mogelijk gehouden. Voor 25 patronen en duiven betaalt u € 17,50. Bent u in het bezit van een hagelgeweer dan bedragen de kosten voor 25 duiven € 12,50. Nadien geniet u van een heerlijke consumptie aan onze bar of op ons terras. Munten kosten slechts € 0,95 per stuk.

Pinnen? Geen probleem

Wanneer?

Iedere 3e dinsdag van de maand voor een ieder die graag kleiduiven wil schieten. Aanvang 19.30 uur.

Andere tijdstippen met een groep in nader overleg. Stuur hiervoor een e-mail naar: info@sdvv.nl

Let op: Legitimatie is verplicht

Geschiedenis

Het Kleiduivenschieten is ontstaan uit de jacht. Al vóór de uitvinding van vuurwapens werd er op gevogelte gejaagd. In een later stadium was het jagen voorbestemd voor de hogere klasse, die het schieten op duiven beoefende om hun schietvaardigheid op peil te houden; in de 19e eeuw waren veel schutters vaak ook jager en lid van een jagersvereniging.

In 1822 beschrijft men het kleiduivenschieten als een specifieke sport die door een bijzondere klasse van sportmensen wordt beoefend, grote schietvaardigheid vereist en gelegenheid geeft tot het afsluiten van grote weddenschappen en het houden van wedstrijden. Deze wedstrijden werden als volgt gehouden. In het schootsveld werden manden met (echte) duiven geplaatst. Deze manden waren door middel van een touw verbonden met een helper die op commando van de schutter de manden opende, waardoor de duiven konden wegvliegen. In de 19e eeuw werd deze “sport” beoefend om grote weddenschappen af te sluiten. Bekend is dat in de Verenigde Staten van Amerika hierdoor miljoenen trekduiven zijn uitgeroeid.

Onder invloed van diervriendelijke groeperingen is deze vorm van duivenschieten inmiddels bijna overal ter wereld verboden. In eerste instantie werd daarna geschoten op met veren gevulde glazen ballen ter grootte van een tennisbal. Later zijn dat de nu alom bekende kleiduiven geworden.