(H)FT: een nieuwe activiteit binnen SDVV!

Beste medeschutters,

Mijn naam is Wim Bakker, ik ben al jaren lid van SDVV en schiet op de 100 meter baan met een 6mm Palmisano&Pindell Cartridge, 6mm PPC genaamd. Ter afwisseling jaag ik er wat .22 door middels een kkk.

Onlangs stelde ik via de SDVV site de vraag wat de mogelijkheden zijn om Hunter Field Target en Field Target activiteiten te ontplooien bij of in het complex van SDVV.

Na een gesprekje hierover blijkt nu dat het bestuur van SDVV alle medewerking wil verlenen, men wil investeren in de voor HFT en FT benodigde materialen.  Denk hierbij dus bijvoorbeeld aan de klapdoeltjes, benodigdheden om op het grasveld de lanes in te richten en zelfs enige luchtgeweren wil men ter beschikking stellen.

Ook de 100 meter baan kan desgewenst gebruikt worden.

Voor HFT kan een PCP of een veerbuks gebruikt worden waarmee op stalen klapdoeltjes geschoten wordt die op verschillende afstanden zijn opgesteld.

In principe is elk wapen geschikt zo lang de mondingsenergie niet groter is dan 16.3 Joule.

Verder volstaat een eenvoudige richt kijker, bij voorkeur wel met een mildot verdeling. Tijdens de wedstrijd mag de schutter niets meer aan de kijker verstellen. Veelal staat de vergroting op 10.

Om te treffen moet de schutter de afstand tot het doeltje inschatten en al naar gelang de afstand hiervoor corrigeren door hoger of lager aan te houden.

De uitrusting voor een HFT schutter is voor een redelijk bedrag te verkrijgen. Een gebruikt wapen kost veelal de helft van een nieuwe..  voor een paar honderd euro kan je al starten.

Bij FT liggen de zaken wat anders, er wordt eveneens op stalen klapdoeltjes geschoten maar  een FT wapen is veelal een PCP en voorzien van verstelbare onderdelen als schouderhaken een hamster etc.  De prijs is daardoor ook hoger.

De richtkijker wordt gebruikt om middels het scherpstellen van het objectief met een sidewheel de afstand tot het doel nauwkeurig te kunnen inschatten. Middels een tabel wordt dan de hoogteverstelling ingesteld.  Hiervoor wordt een extreem nauwkeurige en ook kostbare kijker gebruikt.  Dit alles maakt FT een duurdere tak van sport. Maar ook hier geldt, gebruikt materiaal is vaak tegen een redelijke prijs te koop.

Kortom HFT en FT is voor schutters die niet met een vuurwapen willen of kunnen schieten een leuk en spannend alternatief.   En bovendien is dus geen wapenverlof benodigd.

Nadere info omtrent HFT en FT vind je via het web op talloze sites bijvoorbeeld; www.fieldtarget.nl 

Om HFT en FT activiteiten te kunnen ontplooien is de accommodatie van SDVV dus beschikbaar, naar het nu lijkt zal dit op zaterdag middag(en) zijn.   De benodigde attributen komen ook beschikbaar.

Waar het nu met name om draait is een groepje (medeschutters) te rekruteren om samen de schouders eronder zetten zodat deze tak van de schietsport in de regio Almelo op de kaart gezet kan worden. 

 

Dus loodgenoten, meld je aan via de site van SDVV of persoonlijk bij een bestuurslid!

Met medestanders kunnen we dan op korte termijn onze eigen HFT en FT activiteit opstarten.