(H)FT zaterdag 14 december

SDVV heeft vanaf nu ook de mogelijkheid voor het (H)FT schieten.

(H)FT schieten is een vorm van schietsport welke in de jaren ‘80 in Engeland is ontstaan, het is een soort van “jacht-simulatie” op stilstaande doelen.

Het schieten gebeurd met luchtbuksen met een richtkijker, het is de bedoeling om klapdoeltjes die op onbekende afstanden staan (tussen 7 en 50 meter) omver te schieten.

In de klapdoeltjes zit een gat, wanneer het kogeltje daar doorheen schiet zal door een mechaniekje het doeltje omvallen.

Na het omschieten van het doeltje kan deze weer overeind gezet worden door aan een touwtje te trekken, hierdoor is er niet steeds een “vast vuren” nodig. 

Het raken van een doel kan uitdagender gemaakt worden door te variëren met de diameter van het gat en door het doeltje verder weg of juist dichterbij te zetten…

De klapdoelen zijn gemonteerd in kratten, hierdoor worden de loden kogeltjes opgevangen en daardoor kunnen de doelen ook buiten gebruikt worden.

De schiethouding is “vrij”, wel is het gebruikelijk om een paaltje in de grond te hebben op het schietpunt, een zogenaamde “peg”, dat je tijdens het schieten aanraakt. Bij HFT wordt doorgaans in de liggende houding geschoten.

Om de doeltjes heel te houden is maximale mondingsenergie van de buksen beperkt tot 16 joule.

Een 4,5mm kogeltje van 0,5 gram zal dan met een snelheid van ca 240m/sec uit de loop komen.

 

In principe zijn er twee basisvormen:

FT schieten: tijdens het schieten (wedstrijden) mag je aan je kijker draaien

HFT schieten: tijdens het schieten (wedstrijden) kom je niet meer aan de instellingen van je kijker.

HFT is wat laagdrempeliger maar zeker niet minder uitdagend.

 

Kijk op www.dfta.nl voor meer informatie over het (H)FT schieten.

SDVV heeft een flink aantal klapdoelen en enkele luchtbuksen aangeschaft om het (H)FT schieten mogelijk te maken.

Behalve kratten met klapdoelen zijn er ook 10 kratten beschikbaar waar inschietkaarten op vastgemaakt kunnen worden.

Bij SDVV is er vanaf het voorjaar ook de mogelijkheid om buiten te schieten, dat is ideaal om ervaring op te doen met het schieten met invloeden van wind, want dan is de uitdaging groter om de doeltjes goed te raken. Die ervaring is handig wanneer je eens mee gaat doen met een (H)FT wedstrijd elders in het land. 

 

Het is in de eerste instantie de bedoeling om maandelijks op een vaste dag (H)FT te schieten, het aantal schiet-momenten kan naar gelang de belangstelling nog worden bijgesteld. Dit zal tzt op de SDVV agenda worden vermeld.

En misschien zal er in de toekomst eens een wedstrijd georganiseerd worden.

 

In eerste instantie gaan we gewoon lekker schieten zoals schieten bedoeld is: 

  • Uitdagend
  • Laagdrempelig 
  • Veilig 

 

Wanneer SDVV-leden willen (H)FT schieten dan kost dit niets.

Niet-leden zijn ook welkom en worden onder andere via het www.luchtbuks.net forum uitgenodigd.

Niet leden moeten zich legitimeren bij inschrijving op het toegangsregister en betalen de eerste keer E5,- en later wordt dit E7,50

 

Het handigste is om je eigen luchtbuks mee te nemen, wel zal je moeten zorgen dat je buks niet harder schiet dan 16 joule.

Dit zal ook gemeten worden, en wanneer je buks te hard schiet zul je hem moeten inpakken (de doeltjes gaan anders stuk..)

 

Wanneer je een van de SDVV-HFT-buksen wilt lenen dan is dat voor SDVV leden kosteloos, wel zul je een eigen blikje kogeltjes moeten aanschaffen in de kantine.

Er zijn drie buksen, wie het eerst komt…

 

Het eerste (H)FT moment is gepland op zaterdag 14 december.

Dit is geen wedstrijd, maar een introductie waarbij de meeste doeltjes voor het eerst lood zullen voelen.

Inloop vanaf 11:00 uur, gezamelijk opruimen om 14:45.

 

De volgende banen zijn dan open voor (H)FT schieten:

25m, linkertunnel (verplichte snelheidsmeting, en inschieten (staand) op 10, 12 en 25 meter.

100m, linkertunnel (inschietkratten + eventueel enkele doelen, zittend schieten)

100m, rechtertunnel (klapdoelen, schieten vanaf “pegs”)

Bij het (H)FT schieten zijn er enkele specifieke veiligheidsregels van toepassing, deze komen te zijner tijd op de (H)FT momenten in de kantine en bij de schietpunten te hangen. 

Op de schietpunten zal tijdens het (H)FT schieten ook een baancommandant aanwezig zijn. Zonder baancommandant wordt er niet geschoten en zijn of haar, aanwijzingen worden natuurlijk zonder discussie opgevolgd.

 

Deelneming en aanwezigheid geschiedt volledig op eigen risico, we raden je aan om een (schiet)bril te dragen wanneer je op een schietpunt bent, deelnemers worden ook met klem geadviseerd hun aansprakelijkheidsverzekering na te kijken of deze schietsport dekt.