Pistool (KK/GK)

De techniek van het (revolver- of) pistoolschieten verschilt totaal van die van het geweerschieten. De meeste pistooldisciplines worden verschoten op schietschijven, over de afstanden 10, 25 en 50 meter. Binnen de pistooldisciplines ontstaat echter een groeiende belangstelling voor de zogenaamde dynamische onderdelen. Een goed voorbeeld hiervan is de discipline Olympisch Snelvuur. Dit is een onderdeel waarbij de schietschijf slechts even zichtbaar is en de schutter in die korte tijd moet proberen een “10” te schieten. Het uiterlijk van schietsportpistolen is zeer verschillend. De verschillende pistooldisciplines worden dikwijls onderverdeeld in meerdere wapengroepen, te weten kleinkaliber pistool (KKP), kleinkaliber revolver (KKR), grootkaliber pistool (GKP) en grootkaliber revolver (GKR).

Meesterkaart licht

Deze discipline wordt geschoten met een kleinkaliber pistool (KKP) of een kleinkaliber revolver (KKR). Kleinkaliber wil zeggen .22LR (5.6 mm) randvuurmunitie. De toegestane richtmiddelen zijn keep/korrel. Het wapen moet passen in een rechthoekige doos met inwendige afmetingen van 300 x 150 x 50 mm. Het maximale (ongeladen) gewicht is 1.400 gram en de minimum trekkerdruk is 1.000 gram.

Er worden maximaal 5 patronen geladen. De kaart waar op geschoten wordt is de internationale wedstrijdschijf voor pistool met ringen van 10 tot 1. De diameter van de 10-ring is 50 mm en die van de 1-ring 500 mm. De diameter van de zwarte roos is 200 mm. De schiethouding is vrijstaand en het wapen wordt met 1 hand vastgehouden. De afstand tot de schijf is 25m.

Een wedstrijd bestaat uit 2 keer 5 proefschoten en 8 keer 5 wedstrijdschoten. De totale wedstrijdduur is 60 minuten.

Meesterkaart zwaar

Deze discipline wordt geschoten met een grootkaliber pistool (GKP) of een grootkaliber revolver (GKR).
Grootkaliber wil zeggen een kaliber van .32 (7,62 mm) tot .38 (9,65 mm) centraalvuur. Alleen munitie voorzien van loodkoppen is toegestaan, Magnum munitie niet. De toegestane richtmiddelen zijn keep/korrel. Het wapen moet passen in een rechthoekige doos met inwendige afmetingen van 300 x 150 x 50 mm. Het maximale (ongeladen) gewicht is 1400 gram en de minimum trekkerdruk is 1.360 gram. Er worden maximaal 5 patronen geladen. De kaart, schiethouding en de wedstrijdduur zijn gelijk aan meesterkaart licht.

Olympisch Snelvuur

Meer info volgt

Service Pistol

Meer info volgt

Militair Pistool

Militair pistool is een wat meer dynamische discipline die erg lijkt op de scherpschutterproef pistool van de landmacht. Het grote verschil is dat alle series 1-handig worden verschoten. Er zijn een aantal eisen aan wapen en munitie gesteld: het wapen moet officieel bij een overheid in gebruik zijn (geweest), moet aan bepaalde maten en gewichten voldoen, en moet originele richtmiddelen hebben.

De proef wordt verschoten in 5 series:
serie 1: 6 schoten proef
serie 2: 6 schoten staand 25m, 1 schijf, 3 minuten
serie 3: 6 schoten staand 20m, 1 schijf, 15 seconden
serie 4: 6 schoten gekield 15m, 2 schijven, 12 seconden
serie 5: 6 schoten staand 10m, 3 schijven, 9 seconden

Er wordt geschoten op de militair pistoolschijf met de afmetingen: 76 cm hoog en 45 cm breed. De 10-ring is 10 x 15 cm groot.