Schietsport

Als lid van een schietvereniging word je door buitenstaanders nogal eens verkeerd ingeschat. Wat heeft schieten nu met sport te maken, velen zullen zelfs beweren dat het niets met sport te maken heeft. Dit is jammer, want juist deze sport kan je veel innerlijke rust geven, het ontspant en verhoogt je plezier wanneer de resultaten ook nog eens beter worden. Wie beoefenen de schietsport? Volgens de KNSA zijn er in Nederland circa 42.000 actieve sportschutters. Duizenden mannen en vrouwen in de leeftijd van 9 tot 90 jaar, die elkaar in verenigingsverband treffen en waarbij de maatschappelijke achtergrond of lichamelijke gesteldheid onbelangrijk is. Er bestaat uiteraard, net als bij andere sportverenigingen, een groep leden die puur voor hun plezier en ontspanning de schietsport beoefenen, maar een grotere groep bestaat uit serieuze en ambitieuze sportmensen die trainen om zich uiteindelijk met de besten te kunnen meten.

Veiligheid

Sportschieten is geen gevaarlijke sport en er zijn strenge voorschriften om dat zo te houden. Van en naar de schietbanen mogen wapens alleen ongeladen worden vervoerd, bij voorkeur in foedraal of koffer. Ook op de banen gelden strenge regels. Deze zijn in elke ruimte goed zichtbaar opgehangen. Voorts wordt er toezicht gehouden door een zogenoemde baancommandant. Door een camerasysteem zijn de belangrijkste ruimten vanuit een centrale plaats te volgen. Veiligheid gaat boven alles!

(Hulp-) Baancommandant

Deze functionarissen zijn herkenbaar aan hun rode armband. Er wordt van de schutters verwacht dat zij alle aanwijzingen van de (hulp-)baancommandant opvolgen. Op de baan wordt niet gediscussieerd!

Gastschutters

Gastschutters zijn verplicht om op de schietpunten een oranje armband te dragen.

Disciplines

Een korte uitleg over een aantal verschillende disciplines vindt u in het menu onder “schietsport”.