Teun Meen: “Dít is het echte werk”

Per toeval ben ik op uitnodiging op een schietsport promotieavond van onze eigen club de SDVV te Almelo beland.

Als erkenninghouder en handelaar heb ik veel ervaring in de schietsport en als liefhebber heb ik de nodige parate kennis van geschiedenis, disciplines, technieken , etc. Na jarenlang ervaring met de schietsport moet ik zeggen dat de gedachte van een avondje 10 meter lucht schieten en een paar oude verenigingswapen bekijken me niet heel erg warm maakte. Het was allemaal nogal kort dag en ik wist niet precies wat de bedoeling was. De gedachte aan een avond op de bank met een biertje was minstens even aantrekkelijk.  Maar, het feit was dat ik een paar vrije uurtjes te besteden had.  En ik ben achteraf erg blij dit uiteindelijk gedaan te hebben.

Via deze weg wil ik graag de organisatoren en de vrijwilligers nogmaals bedanken voor een perfecte avond. Zonder te overdrijven kan ik zeggen dat het erg goed uiteen gezet is. Er werden ontzettend leuke feitjes verteld door liefhebbers die ons tweehonderd jaar terug in de tijd brachten met hun prachtige verhalen. Ikzelf heb ook wat nieuwe dingen te horen gekregen, hartstikke leuk!

De vrijwilligers kregen ons voor eventjes weer terug in de tijd door daadwerkelijk een schot te lossen met deze oude historische modellen. Het rokerige zwartkruit werd bijna gulzig opgesnoven door de mannen. Om mij heen hoor ik :  ‘dít is het echte werk!” en de anders zo gestage rustige mannen die normaliter een rustig bestaan op kantoor hebben leven helemaal op. Het begint bijna een kraamkamer te worden met toekomstige klanten en ik moet mij inhouden om geen reclame te gaan maken. Voor mijn idee zou dat de onbevangen sfeer laten omslaan, laat ze eerst eens kennis maken met wat er allemaal is.

De gasten om mij heen genieten werkelijk zichtbaar van alle hartelijke gezichten en de grote knallen. Gulzig word de zojuist vergaarde informatie over de schietsport en haar rijke historie opgeslagen in de bovenkamer. Feitjes waar nog fanatiek over werd nagepraat door de aanwezigen tijdens de borrel achteraf. De mensen zijn zichtbaar onder de indruk en ik krijg het idee dat de SDVV de komende feestjes en verjaardagen wel eens onderwerp van gesprek zou kunnen zijn.

Het demonstratie schieten ging perfect en er was een duidelijke uitleg over de gebruikte  wapens, de verschillende kalibers, de leeftijd, het oorspronkelijke fabricage doel van de wapens en de daarbij horende disciplines die middels deze redenen zijn ontstaan. Daarnaast werd de veiligheid meermalen benoemd en voor iedereen was het duidelijk dat er voorzichtig gedaan moest worden.  Wapens zijn geen speelgoed en veiligheid staat hoog, heel hoog in het vaandel.

Om mij heen zag ik alle mannen en vrouwen zichtbaar genieten van de sport. Het was echt een succes te noemen! En dat mag gezegd worden.

Nogmaals dank en met hartelijke groeten.

Teun Meen
Eigenaar van Metura Jacht & Schietsport